2 Nisan 2025 11:42

Piyasalarda 2 Nisan tedirginliği: Trump yeni tarifeleri uygulamaya geçecek

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün hayata geçeceğini söylediği yeni gümrük vergilerine (tarifeler) ilişkin süregelen belirsizliklerin etkisiyle karışık bir seyir izliyor.  

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt düzenlediği basın toplantısında, tarifelerin duyurulmasının ardından hemen yürürlüğe gireceğini ifade ederek, “2 Nisan 2025, modern Amerikan tarihinin en önemli günlerinden biri olarak kayıtlara geçecek” demişti.  

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin de açıklamaları takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Trump yönetiminde getirilecek geniş kapsamlı tarifelerin enflasyonun yeniden yükselmesine veya ekonomik yavaşlamaya yol açabileceği konusunda uyardı. AA’nın haberine göre Goolsbee, ithalatın ABD ekonomisinin yalnızca yüzde 11’ini oluşturduğunu ve bu nedenle tarifelerin genel fiyatlar üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini söyledi.  

Ancak tarifelerin üretim maliyetlerini artırması veya tüketiciler ve işletmeler arasında ekonomik belirsizliğe yol açması durumunda daha büyük bir risk oluşturabileceğini vurguladı. Goolsbee, “Endişe, bunun yüzde 11’lik alanın dışına çıkması. Eğer tüketiciler harcamayı durdurur ya da işletmeler belirsizlik ve korku nedeniyle yatırım yapmaktan vazgeçerse, bu biraz karmaşık bir durum olur.” dedi.  

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in haziran ayında yüzde 83 ihtimalle faiz indirmesi beklenirken, tarifelerin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri bankanın yıl sonuna kadar toplamda 3 faiz indirimi yapacağına yönelik fiyatlamaların güçlenmesine neden oldu.  

Yeni kararname  

Öte yandan, Trump ülkesine yapılan yatırımları hızlandırmak amacıyla yeni bir ofis kurulması için kararname imzaladı. Bu kapsamda ABD’ye 1 milyar dolar ve üzerinde yatırım yapacak kişilerin işlerinin kolaylaştırılması, yabancı ve yerli yatırımcılara yardımcı olunması hedefleniyor.  

Trump’ın tarife adımları ve Fed’in para politikasında izleyeceği yol haritasına ilişkin belirsizliklerin etkisiyle son 3 işlem gününde gerileyerek yüzde 4,16’ya kadar inen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,20’ye yükseldi.  

Küresel çaptaki riskler ve merkez bankalarının alımlarıyla desteklenen altının ons fiyatı da dün 3 bin 149 doları test ederken, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,4 yükselişe 3 bin 126 dolardan alıcı buluyor.  

Dolar endeksi ise yatay seyirle 104,2 seviyesinde bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı da önceki kapanışın hemen üzerinde 74,3 dolardan satılıyor.  

New York Borsası’nda dün, S&P 500 endeksi yüzde 0,38, Nasdaq endeksi yüzde 0,87 yükselirken, Dow Jones endeksi yatay seyretti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.  

Avrupa borsaları dün pozitif seyrederken, gözler Trump’ın açıklayacağı tarifelere ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarına çevrildi.  

AB: Güçlü misillemeye hazırız  

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise ABD’nin tariflerine karşı güçlü biçimde misilleme yapmaya hazır olduklarını söyledi.  

ABD yönetiminin şimdiye kadar çelik, alüminyum, otomobil ve otomobil parçaları ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi duyurduğunu hatırlatan von der Leyen, gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacak sonraki sektörlerin yarı iletkenler, ilaçlar ve kereste olacağını belirtti.  

Genel olarak tarife uygulamanın işleri daha kötü hale getireceğine dikkati çeken von der Leyen, “Tarifeler, halk tarafından ödenecek vergilerdir. Tarifeler sadece enflasyonu körükleyecek” dedi.  

Von der Leyen, AB’nin tarifelere karşı stratejisi kapsamında ilk unsurunun müzakere olduğunu ve bu sorunları görüşmek istediklerini belirtti.  

G20’de gündem olacak  

Bu arada Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda da, ABD yönetiminin uygulayacağı tarifelerin küresel ticaret üzerinde büyük bir etkisi olabileceği uyarısında bulunarak, bu ay Washington’da düzenlenecek G20 maliye bakanları toplantısında, meslektaşlarıyla tarifelerin küresel ekonomiye etkilerini tartışmak istediğini dile getirdi.  

Ueda, “ABD’nin tarife politikasının küresel ekonomi üzerindeki etkisi oldukça belirsiz. Ancak tarifelerin kapsamı ve ölçeğine bağlı olarak, her ülkenin ticari faaliyetleri üzerinde büyük bir etkisi olabilir” ifadelerini kullandı.  

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise, ABD ile görüşmenin tarifelerin kaldırılmasına bağlı olduğunu söyledi. (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Boykota karşı ‘pilli’ irade
Vergi ödemiyorlar, teşviklerle Hazineyi yağmalıyorlar, boykota gelince ‘yerli milli’ oluyorlar

Boykota karşı ‘pilli’ irade

Ekonomik ve siyasal baskılara ve yüzlerce gencin tutuklanmasına karşı ortaya çıkan boykot eğilimini, ‘yerli milli ekonomiye sabotaj’ söylemiyle tehdit eden korodaki sermaye temsilcilerinin şirketleri ya hiç vergi ödemiyor ya da olağanüstü indirimlerden yararlanıyor. Üstelik kamu kaynaklarını yüksek teşvikler ve başka imtiyazlarla sömürüyorlar. Hazineyi kendi ‘pilleri’ gibi kullanıyorlar.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
3 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et